LEAVE THE CIRCLE!

Podeli ovo sa prijateljima na facebook-u
ETIOPIJA - 10 / 15 / 23 dana PDF Štampa El. pošta

ETIOPIJA

 

ETHIOPIA

10 dana / 15 dana / 23 dana

Polazak: 31. Mart, 4. Novembar 2021. Kategorija: EXPLORERS ADVENTURE


Doživite nešto što niste nikad do sada! Pođite sa nama u istraživanje i potragu za plemenima Omo doline, koja i dalje žive na isti način kao i pre mnogo vekova. Prođite kroz Danakil i dođite do jedinog vulkana gde vam garantujemo da ćete videti živu lavu izbliza! Provedite noć pored kratera vulkana. Etiopija nikada nije bila evropska kolonija, ova hrišćanska zemlja prkosila je pritiscima, osvajanjima i kao jedna od najsiromašnijih zemalja Afrike, borila se za bolje sutra. Bila je monarhija kroz, gotovo citavu, svoju istoriju i njena se dinastija proteže do 2.veka p.n.e. Koptski kalendar vas vraca 8. godina unazad, a ritmovi muzike osvajaju… Lutajte širokim trgovima “Novog cveta”- Addis Abebe i posmatrajte užurban život ove prestonice. Popijte najbolju kafu na svetu, ona je i za Balzaka bila neka čudesna vrsta inspiracije… Zaplovite kanuom po mirnom jezeru Tana, koje zapljuskuje obale Bahir Dara, istražite mala ostrva, koja u svojoj gustoj šumi skrivaju crkve i manastire, mala sela... Zatim krenite u Lalibelu, u obilazak svetih manastira u stenama, slušajuci dnevne molitve, a uvece dok sunce spava, mitove o bogatoj istoriji ove čarobne zemlje…

 

ETIOPIJA

(Adis Ababa – Plemena doline reke Omo (Arba Minch – Yinke – Turmi) – Bahir Dar - Gondar - Aksum – Makkale – Danakil / Erta Ale vulkan – Lalibela – Bahir Dar – Addis Ababa)


PLAN PUTOVANJA:

Dan 1: Polazak iz Beograda / Zagreba / Budimpešte i let do Adis Abebe.

Dan 2: ADIS ABEBA –“Novi Cvet” na amharskom. Addis je sedište Afričke unije, politički centar Afrike. Smešten je u podnožju planine Entoto na prosecnih 2400m iznad mora. Obilazimo Mesquel trg, Trinity katedralu i katedralu sv.DjordjaNacionalni muzej, autentični afrički market i pripremamo se za pravu avanturu, koja počinje narednog dana, u kojoj ćemo posetiti više autentičnih plemena Omo doline.

Dan 3: Polazimo iz Adis Abebe i, vozeći se kroz prelepe predele Hadiya i Wolayita naroda, dolazimo do Chincha planine, gde posećujemo pleme Dorze. Pleme Dorze je poznato po tradicionalnom tkanju, kao i po nastojbinama koje su pomalo nalik na košnice. Nekada, ratničko pleme, Dorze se danas uglavnom bave poljoprivredom i tkanjem. Najpoznatiji proizvod im je šamas, vrsta ogrtača, koji se nosi širom Etiopije.Nakon toga, nastavljamo dalje do Arba Minch-a, gde provodimo noć.


Dan 4: Nakon doručka, odlazimo do jezera Chamo, gde ćemo imati priliku da se provozamo brodom u potrazi za krokodilima i nilskim konjima. Sledi nastavak puta ka Weyto dolini, gde posećujemo još dva plemena: Konso i Cemaj, nakon čega dolazimo do malog gradića Kay Afer i nakon kraće šetnje, nastavljamo put do Jinke, koja će bini naša baza za ovo veče.


Dan 5: Nastavljamo našu avanturu odlaskom do nacionalnog parka Mago, gde mozemo posetiti pleme Mursi. Ovo pleme je poznato po svojevrsnim raznobojnim dekoracijama na telu i specifičnim diskovima koje umeću ispod donje usne, što ih čini poznatim širom sveta. Nakon ovog izuzetnog doživljaja, nastavljamo put ka mestu Turmi, gde noćimo.


Dan 6: Turmi je najveće naselje u okolini i pripada plemenu Hamer, jednom od najvećih i najlepših plemena na jugu Etiopije. Prepoznatljivi su po svojim izuzetnim frizurama, a svaki detalj na njima ima neko značenje (npr. Broj minđuša određuje koliko žena ima dotični pripadnik plemena). Nastavljamo naš put po Omo dolini i dolazimo skoro do Kenijske granice. Prelazimo reku tradicionalnim čamcem i posećujemo pleme Dassenech. Izuzetno iskustvo. Vraćamo se u Turmi, gde provodimo noć.


Dan 7: Krećemo se ka Arba Minchu, prolazeći kroz živopisne predele. Posećujemo selo plemena Erbore, a nakon toga nastavljamo ka brdovitim terasama Konsa. Nakon toga nastavak puta do Arba Mincha.


Dan 8: Nastavljamo put iz Arba Mincha ka Adis Abebi, gde stižemo u popodnevnim satima.

Dan 9: ADIS ABEBA: Slobodan dan u glavnom gradu Etiopije i prilika da se nabavi poneki souvenir.

Dan 10-11: BAHIR DAR - Krećemo ka severu Etiopije. Naša prva stanica je Bahir Dar, na obali najvećeg etiopskog jezera – Tana. Ovo je prilika da se provozamo po jezeru (uz malo sreće mozemo videti i ponekog nilskog konja), u potrazi za srednjevekovnim ostrvskim manastirima. Nakon toga odlazimo do čuvenih vodopada Plavog Nila, koji su 400m široki i 50m duboki.


Dan 12-13: GONDAR - Gondar, nekadašnje sedište etiposkih vladara, je znacajni centar Etopske tevahedo crkve bio je glavni grad Etiopije u 17. veku. Pored uzivanja uz, verovatno, najbolju etiopsku kafu i vocni mix (guava, papaja, avokado i mango na visini od 2133m, posetićemo i Fasil Ghebbi rezidenciju kraljeva Etiopije - Fasilidesov zamak (osnovao je Gondar oko 1635. i izgradio sedam crkava), kao i palate koje se nalaze u okviru istog kompleksa, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Nakon toga posećujemo i crkvu Derbe Berhan Selasie.


Dan 14-15: AKSUM - Aksum je mesto gde nastala prva afrička prestonica, pa danas predstavlja važno mesto za hodočašća. Ceo dan odvajamo za razgledanje ovog starog mesta, za koje legenda kaže, da se upravo tu )u crkvi svete Marije Zionske) nalazi Kovčeg Saveza, te da se u neotkrivenim grobnicama Aksuma nalazi skriveno blago.

Dan 16: MEKELE - Nakon doručka, polazimo iz Aksuma za Mekele, mesto odakle imamo priliku da posetimo jedini aktivni vulkan u kome garantovano možete videti živu lavu.

Dan 17-18 - DANAKIL i ERTA ALE VULKAN: Opcioni prolazak kroz Danakil Depresiju (najniži deo afričkog kontinenta, koji se nalazi ispod nivoa mora) i odlazak do Vulkana Erta Ale. Doživljaj i prizori koji se mogu videti sa ivice kratera u kome ključa lava ostaće vam urezani u sećanje za ceo život. Ovakve stvari se ne mogu videti na mnogo mesta na našoj planeti. Do kratera vulkana se stiže noću, nakon duže vožnje i par sati pešačenja. Noć provodimo u kampu blizu samog kratera, pa ćete tako imati priliku da vidite vulkan i noću i danju. Prizori su potpuno drugačiji, ali su oba fascinantna. Drugog dana, nakon doručka, povratak u Mekele i noćenje.


Dan 19-20: LALIBELA - Jedan od najsvetijih gradova, Sveta gora Etiopije, izgrađena da postane Novi Jerusalim. Legenda kaže da je Gebre Meskel rođen je u Rohi, u drugoj polovini 12. veka, kao najmlađi sin u kraljevskoj porodici. Nedugo nakon rođenja njegova majka je pronašla roj pčela oko njegove glave i rekla: “Pčele znaju da će ovo dete postati kralj”. I tako I bi. Gebre od tada nosi ime Lalibela- pčela. Kako je kralj znao za proročanstvo, plašio se za svoj presto i pokušao da ubije Lalibelu, otrovavši ga. Lalibelu su anđeli uzdigli na nebo, gde mu je Bog rekao da ne brine, da se vrati u Rohu i izgradi crkve kakve još niko nije video. Veruje se da je gradjena 24. godine, danju su ljudi gradili u znoju, vredno, dok su noću anđeli zavšavali njihov posao. Tako je nastala Lalibela. Pravo afričko čudo. Obilazimo crkve i manastire Lalibele (sevrna, istocna , zapadna grupa). Gotovo svi stanovnici su vernici Etiopske tevahedo crkve.


Dan 21: BAHIR DAR - Na putu od Lalibele prema Adis Abebi, provodimo još jedan dan u Bahir Daru.

Dan 22-23: ADIS ABEBA – Poslednji dan velike etiopske avanture i povratak u Beograd / Zagreb / Budimpeđtu,

 

CENA za 10-dnevni aranžman: 1390 € (po program putovanja od 1. do 10. dana)

CENA za 15-dnevni aranžman: 1590 € (po program putovanja od 9. do 23. dana)

CENA za 23-dnevni aranžman: 1990 € (po program putovanja od 1. do 23. dana)

 

Cena uključuje:

Povratni avio prevoz Beograd, Zagreb ili Budimpešta – Adis Abeba, SA SVIM TAKSAMA

sve međugradske prevoze po planu putovanja,

smeštaj u hotelima i guest hausima

i usluge vodiča grupe tokom celog putovanja.

Kod nas, kao posrednika u prodaji turističkih putovanja, plaćate avio-prevoze. Ostatak do pune cene, plaća se na destinaciji direktno lokalnim operatorima.

 

 

 

 
© Copyright 2010-2021 EXPLORERS Adventure d.o.o, posrednik u prodaji turističkih putovanja i avio-prevoza. Sva prava suzdržana.
Nije dozvoljeno kopiranje ni korišćenje sajta ili bilo kog njegovog dela bez pismenog odobrenja. Logo, naziv, slogan i sadrzaj sajta su zaštićeni zakonom.