LEAVE THE CIRCLE!

Podeli ovo sa prijateljima na facebook-u
ETIOPIJA - 14 dana PDF Print E-mail

ETIOPIJA

ETHIOPIA

14 dana

Polazak: 5. Jul, 1. Oktobar 2019. Kategorija: EXPLORERS ADVENTURE

USKORO NOVA AVANTURA U ETIOPIJI!

Nikada evropska kolonija (izuzev kratke italijanske okupacije za vreme II svetskog rata), ova hriscanska zemlja prkosila je pritiscima, osvajanjima i kao jedna od najsiromasnijih zemalja Afrike, borila se za bolje sutra. Bila je monarhija kroz, gotovo, citavu svoju istoriju i njena se dinastija proteze do 2.veka p.n.e. Njen Koptski calendar vas vraca 8. godina u nazad –od januara do septembra i 7 godina unazad od septembra do januara, a ritmovi muzike osvajaju… Setite se gde ste bili 2004. – jer je to sada godina u Etiopiji. Lutajte sirokim trgovima “Novog cveta”- Addis Abebe i praveci pauze u modernim kafeima, posmatrajte uzurban zivot ove prestonice . Popijte najbolju kafu na svetu, sveze mlevenu, jaku, vrelu i slatku, tradicionalno skuvanu, na otvorenom ognjistu, dok vatra jos tiho pucketa… ona je i za Balzaka bila neka cudesna vrsta inspiracije… Okrepljujuci, sareni vocni mix neka vas napuni vitaminima, pa zaplovite kanuom po mirnom jezeru Tana, koje zapljuskuje obale Bahir dara, istrazite mala ostrva, sto u svojoj gustoj sumi skrivaju crkve i manastire, mala sela... Zatim krenite u Lalibelu, u obilazak svetih manastira u stenama, slusajuci dnevne molitve, a uvece dok sunce spava, mitove o bogatoj istoriji ove carobne zemlje…



 

 

 

 

 

PLAN PUTOVANJA:

 

 

 

 

 

1.dan Budapest –Addis Abeba let

Etiopija - zemlja religioznih, nasmejanih ljudi

2.dan Addis Ababa –“novi cvet” na amharskom. Addis je sediste Africke unije, politicki centar Afrike. Smesten je u podnoziju planine Entoto na prosecnih 2400mnv. Obilazak Mesquel skvera, katedrave sv.Djordja, Nacionalnog muzeja

Glavni trg

Indjara sa paprikom, veoma ukusan nacionalni specijalitet

3.dan Addis Abeba– Gondar (bus – kombi)

Bela “shemma” (tunika, narodna nosnja od pamuka) istice lepotu Etiopljanki

4.dan Gondar , nekadasnje sediste etiposkih vladara, sve do cara Tevodrosa II. Gondar je znacajno sediste Etopske tevahedo crkve. Uzivanje uz verovatno najbolju kafu i vocni mix (guava, papaja, avokado, i neprikosnoveni, osvezavajuci mango, 0.5l je oko 0.3 €) na visini od 2133mnv.

Poseta Fasil Ghebbi rezidenciji kraljeva Etiopije - Fasilidesovom zamku (osnovao je Gondar oko1635.).izgradio sedam crkava

Zrno tako dragocene kafe...

...i tradicionalan nacin pripreme

5.dan Gondar - Bahir dar, putovanje traje svega 4h mini busom

6-7.dan Bahir Dar - Poseta manastirima, obilazak jezera Tana, koje je i staniste stidljivih nilskih konja, koje cemo u povratku pokusati da pronadjemo, vodopad Plavog Nila.

Odmor na jezeru Tana – rucno napravljeni kanu od trske lagan je i lak za upravljanje

Vodopad Plavog Nila (Tis Issat), nakon izgradnje brane

8.dan Bahir dar – Lalibela ( stari naziv: Roha )

 

Prevoz u zivopisnim autobusima, "veselog" enterijera

9 - 10.dan Lalibela (“pcela”) –jedan od najsvetijih gradova , Sveta gora Etiopije, izgradjena da postane Novi Jerusalim. Gebre Meskel rodjen je u Rohi, u drugoj polovini 12.veka, kao najmladji sin u kraljevskoj porodici. Nedugo nakon rodjenja njegova je majka pronasla roj pcela oko njegove glave I kazala : “Pcele znaju d ace ovo dete postati kralj”. I tako I bi. Gebre od tada nosi ime Lalibela- pcela. Kako je kralj znao za prorocanstvo, plasio se za svoj presto I pokusao da ubije Lalibelu,otrovavsi ga. Lalibelu su andjeli uzdigli na nebo, gde mu je Bog kazao da ne brine, da se vrati u Rohu i izgradi crkve kakve jos niko nije video. Veruje se da je gradjena 24.godine, danju su ljudi gradili u znoju, vredno, dok su nocu andjeli zavrsavali njihov posao. Tako nasta Lalibela. Obilazak manastira (sevrna, istocna , zapadna grupa); gotovo svi stanovnici su vernici Etiopske tevahedo crkve

Monolitne crkve– crkva sv.Djordja

Za Bete Medhane Alem se veruje da je najveca monolitna crkva na svetu

Manastiri imaju veliku ulogu kao verski centri, u kojima monasi zive prema pravilima sv.Pahomija

11.dan Lalibela – Dessie (spavanje u Dessie) – “moja radost” – legenda kaze da je car Ivan IV bio ocaran kometom na zvezdanom nebu i protumacivsi to kao znak, utemeljio je grad na 2470mnv.

Drustvo u autobusu ce vam praviti kokoske i poneki petao, tek da se osete cari putovanja sa lokalnim stanovnistvom

12.dan Dessie – Addis Ababa, spavanje u najstarijem hotelu TAITU hotel (osnovan 1914.)

Glavna zgrada Taitu hotela

13.dan Addis Abeba

14.dan Addis Ababa- Budapest, jutarnji let, dolazak u Budimpestu istog dana. Završetak putovanja.

CENA: 1190 €

Cena uključuje:

povratni avio prevoz Budimpešta - Addis Abeba, SA SVIM TAKSAMA

Sve međugradske prevoze po planu putovanja, smeštaj u hotelima, hostelima i guest hausima i usluge vodiča grupe tokom celog putovanja.

Ukoliko vam neki od datuma polazaka ne odgovara, ili biste želeli da ostanete duže ili kraće na putovanju, obratite nam se, pokušaćemo da pomognemo.

Prijavite se što ranije za putovanje, kako biste obezbedili vaše mesto u grupi Explorersa (broj mesta je, naravno, ograničen) i kako bismo mogli da za vas izvršimo sve potrebne rezervacije na vreme i po povoljnijim cenama. Zbog nestabilnih cena avio karata i kursa evra, postoji mogućnost promene cena aranžmana. Blagovremenom rezervacijom obezbeđujete vaše mesto u grupi po najpovoljnijim uslovima. Trudimo se da vam putovanja ponudimo po najpristupačnijim cenama, koristeći i promotivne avio karte. Prikazana cena je formirana na dan objavljivanja programa (24.1.2012.) i podložna je promenama usled promene cena avio prevoza. U trenutku prijavljivanja za putovanje izračunaćemo u tom trenutku najpovoljniju cenu.

U slučaju promena cena avio-prevoza, zadržavamo pravo promene cene aranžmana.

 

 

 
© Copyright EXPLORERS Adventure d.o.o., 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017. Sva prava suzdržana.
Nije dozvoljeno kopiranje ni korišćenje sajta ili bilo kog njegovog dela bez pismenog odobrenja. Logo, naziv, slogan i sadrzaj sajta su zaštićeni zakonom.